Fazanai


260px-Common Pheasant Hybride

Fazanas (lot. Phasianus colchicus, angl. common pheasant) - fazaninių (Phasianidae) šeimos vištinis paukštis. Suaugęs fazanas yra 50-90 cm ilgio kartu su uodega, kuri dažnai sudaro pusę viso ilgio. Kūno masė 0,8-1,2 kg. Patinai ryškiaspalviai, labai puošnūs, žymiai ilgesnėmis nei patelių uodegomis. Jų galva ir kaklas tamsiai žaliai mėlyni su dviem plunksnų "ragučiais" virš antakių. Kitose kūno dalyse vyrauja įvairūs raudonai rudi atspalviai. Visos plunksnos žvilgančios. Skruostų oda ir oda apie akis neplunksnuota, apaugusi ryškiai raudonomis karpelėmis. Kojos neplunksnuotos, su aštriais pentinais. Patinai poliginiški, dažnai lydimi keleto patelių "haremo". Patelės gerokai smulkesnės, pilkai rudos. Jų uodegos žymiai trumpesnės. Nesupainiojamas su kitomis rūšimis, nes vietinių kitų paukščių su tokiomis ilgomis uodegomis mūsų krašte nėra. Maitinasi ant žemės, daugiausia grūdais, lapais ir bestuburiais, bet naktis praleidžia medžiuose.

Dažniausiai fazanai laikomi ir perinami voljeruose, o rudenį išleidžiami į medžioklės plotus. Medžiojami grandine, sėlinant, varant. Būtų galima medžioti ir su plėšriaisiais paukščiais. Privaloma medžioti su medžiokliniu (rekomenduotina su paukštiniu) šunimi. Šaunama 3,5- 4 mm šratais. Naudojama mėsa ir puošnios patinų uodegos plunksnos. Nesumedžioti paukščiai gali veistis natūraliai, tačiau mūsų krašte po labai šaltų žiemų jų nelieka. Gamtoje fazanus greitai aptinka plėšrūnai (lapės, mangutai, valkataujantys šunys, plėšrieji paukščiai) ir tik maža jų dalis sulaukia pavasario. Prieš 20 metų Lietuvoje kasmet būdavo užauginama 20–50 tūkst. fazanų, bet dabar gamtoje jų palikuonių nebėra. Tai byloja apie šiai rūšiai svetimas mūsų gamtos sąlygas.
Tuoktuvės būna pavasarį. Tuomet patinai vaikšto pakėlę uodegas ir ištiesę kaklus, triukšmingai plaka sparnais ir aršiai pešasi tarpusavyje. Lizdus suka ant žemės. Dėtyje 8 – 14 žalsvai pilkų kiaušinių. Peri apie 23 dienas. Kiaušinius peri ir jaunikliais rūpinasi tik patelė.

Patinėlių balsas – įvairus. Šaukia "gok-gok". Išgąsdintas, sunerimęs rėkia "ka-tak, ka-tak, ka-tak". Kartais girdimas balsas tankiai plakant sparnais.